miércoles, 9 de marzo de 2022

"SÀTIRA XXII – DELS LECTORS" de Guerau de LIost (Sàtires, 1928)

 

LLIBRE SEGON – D’HOMES


Guerau de Liost: Sàtires, 1927 022_0110


SÀTIRA XXII – DELS LECTORS

A la taula obert el llibre,
quina olor de lletres fa!
Cada full com pètal vibra
sota l’aire de la mà,
papalló d’humana fibra
que gira full en passar.

A estones el dit es posa
com un senyal matusser.
El llibre, com una rosa,
—Mira —diu— que et punxaré.—
Quan el lector li fa nosa,
les lletres són un vesper.

Lector, que amb deler notori
un llibre picant aculls:
com d’un rapte en el desori,
descenyit, badarà els ulls,
obscè encar, baldament plori
quan li rebreguis els fulls.

Lector que, senyant-te, goses
arriscar d’un llibre el tast:
si hi trobes regust de coses,
ja el bescantes de nefast,
no pel que hi ha, pel que hi poses
de metzina al teu abast.

Si el llibre, gentil, es bada
com una franja de cel
i el ressegueix ta mirada,
roina de líric anhel,
serà com la noble fada
que al front et posa un estel.


Guerau de Liost: Sàtires, 1927 022_0210


Guerau de Liost, Sàtires, 1927
Ilustracions de Xavier Nogués


*


LIBRO SEGUNDO – SOBRE LOS HOMBRES


SÁTIRA XXII – SOBRE LOS LECTORES

¡Qué olor a tinta que hace
el libro abierto en la mesa!
Vibra la hoja cual pétalo
con el aire de la mano,
mariposa de aérea fibra
que gira hoja al pasar.

A veces se pone el dedo
como señal desmañada.
Como rosa -dice el libro:  
-Mira que te pincharé.
Pues si le estorba un lector,
sus letras son avispero.

Lector, que con fuerte ansia
un libro picante coges:
como en el  caos de un rapto,
desnudo, abrirá los ojos,
obsceno aún, aunque llore
cuando le estrujes las hojas.

Lector que osas, santiguándote,
hacer de un libro la cata:
si hallas regusto de cosas,
lo difamas de nefasto,
no por él, por lo que pones
de venenoso a tu alcance.

Si el libro, gentil, se abre
como una franja de cielo
y lo sigue tu mirada
voraz de lírico anhelo,
será como noble hada
que una estrella te regala.

Guerau de Liost, Sàtires, 1927
(Versión de Pedro Casas Serra)



No hay comentarios:

Publicar un comentario